Niev Clucht Boecxken ed. 1985
Een niev Clucht Boecxken
(anoniem) circa 1600
[Kritische teksteditie: W.L. Braekman (ed.), Een Nederlands raadselboek uit de zestiende eeuw. Scripta 15 – Mediaeval and Renaissance Texts and Studies, Omirel-UFSAL, Brussel, 1985]
Auteur
Anoniem.
Genre
Een raadselboek, geschreven in Middelnederlands proza.
Situering
Het boekje werd rond 1600 gedrukt door Pauwels Stroobant te Antwerpen. Slechts één exemplaar bleef bewaard (Antwerpen, Museum Plantijn-Moretus). Rond 1549 verscheen reeds een vroegere druk van dit werkje, maar daarvan bleef geen enkele exemplaar bewaard. Bij de samenstelling van zijn raadselboek maakte de auteur gebruik van (minstens vier) verschillende bronnen.
Inhoud
357 raadsels.
Thematiek
‘In het hier uitgegeven raadselboekje overwegen volgens Braekman (…) de niet-raadbare raadsels, kennisvragen waarvan men de oplossing weet of niet weet en waarvan de vraagstelling direct is en niet omschrijvend of misleidend. Hij neemt aan dat deze niet-raadbare raadsels oorspronkelijk aan personen werden voorgelegd om ze als volwaardig lid van een sociale gemeenschap te kunnen aanvaarden’ [Franssen 1986: 97].
Receptie
Stadsliteratuur. Verband met Antwerpen.
Profaan / religieus?
Profaan.
Persoonlijke aantekeningen
In een tijdschriftartikel wilde Dieuwke van der Poel aantonen dat de minneraadsels uit dit boekje (de vragen 307-321) teruggaan op Middelnederlandse bronnen, die zelf soms weer teruggaan op Oudfranse bronnen [Van der Poel 1991]. Van de vragen 284-306 kon Braekman de bronnen al achterhalen. Voor haar onderzoek deelt Van der Poel de vragen in in drie groepen…
Van der Poel besluit: tussen de verschillende Middelnederlandse raadselverzamelingen bestaat er een ingewikkeld net van verwantschappen. Dit wijst erop dat er allerlei, schriftelijke én mondelinge tussenstadia zijn geweest. Voor algemene informatie over de Middelnederlandse minneraadsels, zie p. 447.
Geraadpleegde lectuur
[explicit 17 november 2021]