Het oordeel van Joen,

het leven van Jheronimus Bosch

Deze ‘biografische’ roman beschrijft het leven van de Bossche schilder Jeroen Bosch uitgebreid en in chronologische volgorde. Het boek volgt het leven van Joen van Aken, of Jeroen Bosch zoals we hem nu noemen, in de periode 1453-1516, de overgangsperiode tussen Middeleeuwen en Renaissance.

1

1

Edmond Logger en Jheronimus Bosch

Ir. Edmond Logger
Rosmalen, Nederland
Auteur

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is…

.. de complexiteit van zijn schilderingen en de mysterieuze verborgen boodschappen. Bosch ontwikkelde tijdens zijn leven een steeds grotere gelaagdheid in zijn werken en hij was hierin uniek. Naast de uitbeelding van een religieus thema worden vaak meerdere, voor ons minder duidelijke verhalen verteld op de achtergrond. De zonderlinge schepselen die hij daar bij schilderde kennen zonder twijfel allen een eigen betekenis. Zijn navolgers dachten hem na te bootsen door eenvoudigweg veel obscure monsters te tekenen. Zonder de intentie van extra betekenissen hebben ze de meester echter nooit kunnen evenaren.

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot…

… om op zoek te gaan naar de betekenis en achtergronden van zijn schilderingen. Er is nauwelijks iets bekend over Bosch. Enkele feiten zijn af te leiden uit rekeningen en verder zijn er veel vermoedens en speculaties van deskundigen die elkaar vaak tegenspreken. Dat maakt het geheel tot een grote puzzel en misschien is dat het wel wat het zo boeiend maakt.

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten dan zou ik…

.. zou ik hem vragen hoe het in de hemel is, aangezien het dan wel bewezen is dat er een hemel bestaat. Een andere optie om Joen te spreken lijkt me namelijk niet mogelijk. Ik zou hem vragen naar de betekenissen van alle miniaturen op zijn schilderijen en naar de onderlinge relaties tussen deze miniaturen, maar ik zou hem vooral vragen naar de achtergronden van de schilderingen: ‘Welke mening heb je verborgen weergegeven en nog belangrijker: welke gebeurtenissen zijn daarvoor aanleiding geweest?’

1

1

Korte biografie

Edmond Logger (1953) studeerde na de HBS-b aanvankelijk Wiskunde en vervolgens Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na werkzaam te zijn geweest voor DAF Trucks en Twynstra Gudde is hij als HR adviseur verbonden aan Hay Group. Vanaf 1976 is Edmond woonachtig in ’s-Hertogenbosch en Rosmalen en hij is al jaren een liefhebber van de schilderingen en tekeningen van Jheronimus Bosch. Hij volgt met veel interesse de studies en ontwikkelingen en probeert deze chronologisch te ordenen en in de context van de leefomgeving van Bosch te plaatsen. Dit leidde tot een niet eerder verschenen ‘biografische’ roman over het leven van Joen van Aken. Vanuit zijn professie schreef hij eerder Human Resources vakgerichte artikelen en boeken, maar ‘Het Oordeel van Joen’ is zijn eerste boek in romanvorm.

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP

Het oordeel van Joen cover

 

Bekijk op bol.com