JBP Community | Forum

 

Forum

JBP-forum bevat ingezonden bijdragen van auteurs en ingezonden mededelingen.
Stuur uw bijdrage of ingezonden mededeling naar info@jeroenboschplaza.com.

 

2016-12-21: Ingezonden artikel
Jheronimus Bosch en de Ars Moriendi
In de tweede helft van de vijftiende eeuw bestudeerde men ijverig boekjes, veelal wiegendrukken, waarin de Ars Moriendi, de kunst van het sterven, beschreven en getoond werd. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 verschenen er zeker 80 van deze handleidingen, vaak in een volkstaal, op de angstige markt.
Auteur: Dr. Ed Hoffman
2016-11-17: Ingezonden artikel
Het temmen van onze demonen: van Jheronimus Bosch tot Game of Thrones
Dit essay werd geschreven in opdracht van de stichting Jheronimus Bosch 500 en is uitgesproken tijdens het Bosch Requiem 2016, op vrijdag 4 november 2016 in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch.
Auteur: Dr. Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.
2016-09-28: Ingezonden artikel
Jheronimus Bosch op de Bossche Markt
Inden Salvatoer leefde en werkte Jheronimus.  Naast Aleid en zijn knechten woonde er, veronderstelt Van Dijck, ook zijn ongehuwde zuster Herbertke. Waar in dit huis zal zich nu het atelier van de schilder bevonden hebben? Om deze vraag te beantwoorden is het zaak te bekijken hoe zo’n vertrek er in de Late Middeleeuwen gewoonlijk uitzag.
Auteur: Dr. Ed Hoffman
2016-09-09: Ingezonden artikel
Jheronimus Bosch: daar zit muziek in.
Op de schilderijen van Jheronimus Bosch en zijn navolgers zijn zeer veel muziekinstrumenten afgebeeld. Instrumenten uit de late middeleeuwen, de tijd waarin Bosch leefde en werkte in ‘s-Hertogenbosch. Mijn fascinatie voor deze muziekinstrumenten en de middeleeuwse schilder heeft geleid tot een studie naar muziekinstrumenten in het werk van Bosch.
Auteur: Drs. Ben Hartman
2016-04-27: Ingezonden artikel
Raadsels rond werk Jheronimus Bosch
Johannes de Doper en Johannes de Evangelist hoorden in de Middeleeuwen tot de belangrijkste heiligen van de Katholieke Kerk. Omdat er van de hand van Jheronimus Bosch schilderingen van zowel De Doper als van De Evangelist bewaard zijn gebleven, is het interessant om te bekijken of beide paneeltjes wellicht door de meester voor onze Sint Jan, en met name voor het altaar van de beeldsnijder Van Wesel in de toenmalige kapel van de Lieve Vrouwebroederschap, geschilderd zijn.
Auteur: Dr. Ed Hoffman
2016-04-27: Ingezonden artikel
Het Atelier van Jheronimus Bosch
Waar bevond zich het atelier van Jheronimus Bosch?
Auteur: Dr. Ed Hoffman
2016-04-22: Persbericht
BoschDoc – online database met bronnen over Jheronimus Bosch
Iedereen die meer wil weten over het leven en werk van Jheronimus Bosch, en daar zelf onderzoek naar wil doen, kan vanaf nu gebruik maken van BoschDoc: een online database met  bijna 1000 documenten over de laatmiddeleeuwse schilder. BoschDoc is een onderdeel van het Bosch Research and Conservation Project.
Bron: boschdoc.huygens.knaw.nl

 

 

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP