Jeroen Bosch voor beginners

Auteur Frank van Geloven wandelt in zijn rijk geïllustreerde boek “Jeroen Bosch voor beginners” via vijftig vragen en antwoorden door het leven van Jeroen Bosch.

 

Frank van Geloven en Jeroen Bosch

Frank van Geloven
's-Hertogenbosch, Nederland
Auteur

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot…

Het overbrengen van het enorme belang van de man voor de ontwikkeling van de schilderkunst op mijn tijdgenoten. Ik vind dat hij met name in eigen omgeving en eigen land wordt ondergewaardeerd. Onbekend maakt onbemind. Ik heb me door hem laten inspireren zijn leven, werken en internationale vermaardheid voor de Bosschenaren en Nederlanders te ontsluiten.

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is…

Het visionaire van de man en zijn maatschappelijke betrokkenheid, wat in zijn werk goed naar voren komt. Maar het is voornamelijk het SF-achtige en dynamische karakter van de schilderijen van Bosch. Tijdloze fabelwezens. Taferelen, die voor ons in de 21e eeuw minder vreemd ogen dan mogelijk voor de tijdgenoten van Bosch. De George Lucas van de 15e eeuw.

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten dan zou ik…

Een biertje met hem willen drinken. Praten met Bosch over technische aspecten van de schilderkunst kan ik gezien mijn niet al te grote kennis over die materie niet. Maar ik zou wel heel graag van Jheronimus willen weten hoe hij er in is geslaagd om in zijn tijd weg te komen met aanklachten tegen de kerk en de elite van de toenmalige samenleving. Waarom is hij niet op de brandstapel geëindigd?

 

Korte biografie

Korte biografie

Na de middelbare school naar de Pabo en daarna journalistieke opleiding bij Brabant. Van 1979 tot en met 1997 werkzaam als hoofdzakelijk sportjournalist bij VNU Dagbladengroep. Werkbezoeken Olympische Spelen, veel EK’s en WK’s atletiek en NBA basketbal. Interviews gehad met o.a. Michael Jordan, Mohammed Ali, Carl Lewis, Sergeï Boebka, Florence Griffith, Rik Smits. Vanaf 1998 zelfstandig journalist met o.a. langjarige opdracht van de Rabobank Wielerploegen. Sinds 1967 Jeroen Bosch fanaat na bezoek aan de grote expositie in het toenmalige Noord-Brabants Museum. Vanaf ongeveer 2005 onderzoeker naar het leven van Bosch. In 2013 begonnen met research voor het boek ‘Jeroen Bosch voor beginners’. Boek in 2015 in drie maanden (hoofdzakelijk nachturen) geschreven. Thans naast auteur en publicist ook lecturer op het gebied van Jheronimus Bosch, communicatiemanager van 2 professionele wielerploegen en WordPress specialist.

Favoriete Bosch boek onderzoeker: Op zoek naar Jheronimus Bosch (Lucas van Dijck)
Favoriete Bosch-roman: Het geheim van Jeroen Bosch (Peter Dempf)
Favoriete boek: Voetval (Niven en Pournelle)
Favoriete film: Field of Dreams
Favoriete TV-serie: Homeland
Favoriete sportlcub: Chicago Bulls

 

Jeroen Bosch voor Beginners cover

Bestel boek hier

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP