JBP-Author profile | Jeroen Savelkouls

Het valse paradijs. Kroniek van een moordenaar.

Auteur Jeroen Savelkouls schetst in “Het valse paradijs” een zo authentiek mogelijk beeld van de leefwereld waarin Jheronimus Bosch woonde en werkte. De titel verwijst naar het bekendste werk van de schilder, de Tuin der Lusten.

 

Jeroen Savelkouls en Jeroen Bosch

Jeroen Savelkouls
Nijmegen, Nederland
Auteur

Foto: William Moore

 

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is …

…de hoogst originele wijze waarop hij zijn leef- en ideeënwereld heeft weten te vangen. De werken van Bosch prikkelen op verschillende niveaus. Een oppervlakkige beschouwing is al voldoende om gefascineerd te raken door de vele gedrochten, naakten en humoristische taferelen; geen wonder dat hij nog altijd zo tot verbeelding van een groot publiek spreekt. Maar echt boeiend wordt het pas als je probeert te achterhalen welke betekenissen daarachter schuilen. Dan ontdek je dat Bosch – anders dan in het verleden wel eens gedacht – wel degelijk een man was van zijn tijd. En tegelijkertijd was hij zijn tijd ver vooruit.

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot …

…het beschrijven van de laatmiddeleeuwse Bossche samenleving zoals de schilder die zag. Over de meester zelf is niet veel bekend, maar over de plaats waar hij werkte en de denkbeelden die daar populair waren des te meer. In mijn roman heb ik geprobeerd een zo authentiek mogelijk beeld van die maatschappij te geven, zonder daarbij geforceerd op elke pagina naar Bosch te verwijzen.

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten, zou ik …

…proberen een scherper idee van zijn persoonlijkheid te krijgen. Zijn schilderijen doen tegelijkertijd een somber mensbeeld en een humoristische inslag vermoeden; hoe verhielden die twee zich met elkaar? En hoe commercieel werkte Bosch eigenlijk? Vanuit een wetenschappelijk oogpunt is het bovendien interessant te weten welke werken hij heeft gemaakt die later verloren zijn gegaan. Wellicht zou hij mij een blik in zijn atelier willen gunnen.

Korte biografie

Korte biografie

Jeroen Savelkouls (1978) groeide op in Limburg en Noord-Brabant. Na de middelbare school in Oisterwijk studeerde hij geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.In 2002 schreef Savelkouls zijn masterscriptie over een politiek conflict in het laatmiddeleeuwse ‘s-Hertogenbosch. Na een stage bij De Gelderlander werkte hij bijna tien jaar voor Agrarisch Dagblad, waarvan het grootste deel als parlementair verslaggever in Den Haag. Op dit moment is hij redacteur voor Energeia Energienieuws en zelfstandig fotograaf onder de naam Studio Jheronimus. Het Valse Paradijs. Kroniek van een moordenaar over de leef- en ideeënwereld van Jheronimus Bosch is zijn eerste roman.

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP

 

Jeroen Savelkouls Het valse paradijs omslag

  Bekijk op bol.com