JBP-Author profile | Jeroen Savelkouls | Preview

Preview

1

Het valse paradijs. Kroniek van een moordenaar.

Nieuwe roman over leef- en ideeënwereld van Jheronimus Bosch

1

Met de overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch in aantocht verschijnt volgende week de historische roman Het valse paradijs. Kroniek van een moordenaar. Dit verhaal over een onwettige priesterzoon die op jonge leeftijd tijdens een brand zijn moeder verliest, verkent de leef- en ideeënwereld van de Bossche schilder. Auteur Jeroen Savelkouls deed jarenlang archief- en literatuuronderzoek om het vijftiende-eeuwse ’s-Hertogenbosch zo dicht mogelijk te naderen.

 

Jeroen Savelkouls 2

Foto: William Moore

 

Op 13 februari begint in het Noordbrabants Museum de expositie Visioenen van een genie. Deze tentoonstelling brengt een groot aantal schilderijen van Jheronimus Bosch naar diens geboortestad. In zijn werken roept de eigenzinnige schilder op weerstand te bieden tegen de verleidingen van de duivel. Want wie zwicht voor de aantrekkingskracht van geld, macht, seks of drank stelt niet alleen zijn eigen zielenheil in de waagschaal, maar brengt ook de samenleving als geheel in gevaar. En dat is precies wat er gebeurt in Het valse paradijs. Kroniek van een moordenaar.

Beginpunt van het verhaal is de grote Bossche stadsbrand van 1463. Tijdens een kort verblijf in de stad verliest de jonge verteller zijn moeder, en daarmee zijn vertrouwen in God. Wanneer hij veertien jaar later terugkeert naar ’s-Hertogenbosch ontdekt hij dat het stadsbestuur mogelijk verantwoordelijk is voor die ramp. Terwijl hij verwoede pogingen doet de liefde van de dienstmeid van Jheronimus Bosch te winnen, raakt hij betrokken bij een opstand tegen de magistraat. Maar zijn het werkelijk de schepenen die schuld hebben aan de brand? Of gaat er een ander, meer duister geheim achter schuil?

Het valse paradijs. Kroniek van een moordenaar speelt zich af in het laatmiddeleeuwse ‘s-Hertogenbosch. De kanunniken van Sint Jan bouwen een nieuwe kerk en Jheronimus Bosch schildert zijn eigenzinnige drieluiken. Tegen deze achtergrond bezoeken tal van notabelen deze trotse Brabantse stad, waaronder toekomstig keizer Maximiliaan van Oostenrijk, hertogin Maria van Bourgondië en ridder Hendrik III van Nassau. De priesterzoon spreekt met hen – en vele anderen – in herbergen, bordelen, stadspaleizen, kloosters én een geheimzinnig park. Bijna alle personages, locaties en gebeurtenissen zijn gebaseerd op archiefmateriaal of wetenschappelijke literatuur.

 

 

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP

 

Jeroen Savelkouls Het valse paradijs omslag

  Bekijk op bol.com