Johanna Klein | JBP-Author profile

Jeroen Bosch, hemel, hel.

Bourgondische edelen en stedelingen, weelderige toernooien, buitensporige feesten, religieus fanatisme, demonische bezetenheid, volksvroomheid, dromen, mystiek en middeleeuwse ‘zelfhulpliteratuur’ komen ter sprake rondom het centrale thema van het boek: Bosch’ schilderij Tuin der Lusten. In een rijk geïllustreerde speurtocht naar de betekenis en eigentijdse functie van het magnum opus van Jeroen Bosch komt een tijdsbeeld van de schilder en zijn omgeving tot leven.

Johanna Klein en Jeroen Bosch

 

Johanna Klein
Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten
Auteur en Kunsthistoricus

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is …

… de ongelofelijke vindingrijkheid en originaliteit waarmee hij ideeën weet vorm te geven. En dat gecombineerd met een snelheid en trefzekerheid van zijn penseel die in die tijd vrijwel uniek is. De Tuin der lusten is het absolute hoogtepunt van zijn oeuvre. Hij weet daarin zowel de beklemmende duisternis van de hel weer te geven, waarom hij zo bekend geworden is, als ook een schijnwereld van opgewektheid voor te toveren waarin, voor wie goed kijkt, de duisternis al op de loer ligt, maar vermomd achter een façade van kleurfestijn. In dit werk is ook een ingenieus programma verwerkt, waardoor het een bron van inspiratie vormt voor een nooit eindigende conversatie, over zowel de bedoelde betekenis als over je eigen mening en gevoel over het werk.

 

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot …

….een speurtocht van enkele jaren om zoveel mogelijk literatuur en beeldmateriaal te vinden dat direct of indirect met zijn werk en leefomgeving te maken heeft. Daarbij was het vooral boeiend om zijweggetjes in te slaan die leidden naar het leven van alle dag in de vijftiende en begin zestiende eeuw. Hoe de huizen werden bewoond, hoe het leven was voor ambachtslieden (waar Bosch toe behoorde), hoe de adel leefde, het stadspatriciaat en de geestelijkheid (zijn opdrachtgevers). Ik heb jarenlang zeer intensief gelezen over de denkwereld, de literatuur en de religie van de tijd rond 1500.

 

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten dan zou ik …

….. natuurlijk alles willen weten over de Tuin der Lusten! Ik zou willen weten of het stuk inderdaad bedoeld was als een soort vorstenspiegel voor de Bourgondische jonge edelen, hoe hij de opdracht kreeg en of het klopt dat hij het stuk misschien rond het hof in Brussel heeft gemaakt. Ik zou willen weten wie hem heeft bijgestaan in het ontwerp van de Tuin der Lusten. Hoe is hij gekomen op de veelgelaagdheid van spiegelingen, omkeringen, dubbelbeelden, verwijzingen naar bepaalde denkbeelden en theologische leerstellingen en hoe heeft hij dat alles weten te verwerken in zo’n intelligent in elkaar grijpende constructie.

 

Korte biografie

Johanna Klein korte biografie

Johanna Klein heeft lessen gevolgd aan de kunstacademie in Rotterdam en studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, waar zij is afgestudeerd op vroeg zestiende-eeuwse devotiestukken van de Madonna van Zeven Smarten. Na haar studie ging zij beeldhouwen in steen, brons en keramiek en heeft als beeldhouwer gewoond en gewerkt in Leiden, in Cambridge Massachusetts, de San Francisco Bay Area, New York en thans in Abu Dhabi.

 

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP

 Jeroen Bosch Hemel Hel cover   Bekijk op bol.com