De ontvoerde Tuin

Op 28 februari 2016 presenteert en signeert de Belgische schrijfster en kunstenares Lieve Bedeer haar nieuwe roman bij boekhandel Heinen te ’s-Hertogenbosch. De ontvoerde Tuin: Een boeiende roman over het transport van Jheronimus Bosch’ mooiste schilderij, de Tuin der Lusten, naar Spanje.

 

Lieve Bedeer en Jeroen Bosch

Lieve Bedeer
Antwerpen, België
Auteur

1

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is…

Ik bewonder de originaliteit Bosch’ figuren; het uitleggen ervan laat ik echter het liefst aan de experts over. Wat hem voor mij zo bijzonder maakt, is zijn rebelsheid, ook op schildertechnisch vlak. Tegelijkertijd verwaarloost hij nooit het compositorische en coloristische, waardoor alle fragmenten van zijn werk ook op zichzelf echte juweeltjes zijn geworden.

1

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot…

Ik hield me al jaren bezig met het kopiëren van fragmenten naar middeleeuwse- en renaissancekunstenaars als studiemateriaal voor mijn persoonlijke werk. Bosch was een van de vele boeiende schilders. Toen ik enkele van de fragmenten uit de Tuin der Lusten aan de muren van de galerie zag hangen bij mijn voorgaande tentoonstelling, kwam steeds weer die vraag bij me op: ‘Hoe is het in godsnaam mogelijk dat men deze enorme schilderijen naar Spanje kon vervoeren?’…

Het gesol met Bosch’ werken na zijn dood intrigeerde me. Een beeld van bergop zwoegende, met pakken beladen mensen kwam me voor ogen.

De reis van de Tuin der Lusten naar Spanje bleek eigenaardig genoeg nog nooit bestudeerd te zijn…

1

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten dan zou ik…

Ik zou deze in 2016 veelgeplaagde mens vooral met rust laten! (R.I.P.)

1

1

Korte biografie

Na de studies Hoger Kunstonderwijs werkzaam als docente in de Secundaire- en Lerarenopleiding Beeldende Kunsten te Antwerpen. Verdere specialisaties Traditionele schildertechnieken in Barcelona en Sevilla, Decor-en Kostuumkunde te Antwerpen, diverse cursussen o.a. Modeltekenen. De ervaring door het jarenlange doceren van Kunstgeschiedenis en Beeldende vakken, in combinatie met de eigen schildercarrière, hebben tot het schrijven van dit boek geleid.

En ja, met een Spaanse echtgenoot is het lezen van Spaanse bronnen gelukkig geen probleem! De tentoonstellingen in 2016, in duo met de Spaanse beeldhouwster Sara Giménez, staan symbool voor de culturele uitwisseling met het zuiden.

Jeroen Bosch Plaza whats newNieuw bij JBP

Lieve Bedeer De Ontvoerde Tuin cover

Bestel bij:

Heinen.nl