De duivelskunstenaar

Een genie, de liefde en een meesterwerk

Eind januari verscheen De duivelskunstenaar, een historische roman over de schilder Jeroen Bosch. Binnen enkele dagen was er een tweede druk. De rode draad in het verhaal is: wie of wat inspireerde hem tot het schilderen van De Tuin der Lusten? 

 

Matthias Rozemond en Jeroen Bosch

Matthias Rozemond
Haarlem, Nederland
Auteur

Foto: Bonnita Postma

Wat ik bewonder in Jeroen Bosch is …

Zijn tegendraadsheid. Hij bedient zich van een beeldentaal die afwijkt van die van zijn tijdgenoten. Bosch is zijn tijd ver vooruit. Wie niet beter wist zou denken dat de Tuin der Lusten in de Flower Power-tijd was geschilderd.

Jeroen Bosch heeft mij geïnspireerd tot …

Het schrijven van ‘De Duivelskunstenaar’. Ik wilde zelf nu ook wel eens antwoord op de vraag wie hij was geweest, voor welke dilemma’s hij had gestaan en hoe hij zijn door het leven had gevonden.

Als ik Jeroen Bosch zou kunnen ontmoeten dan zou ik …

…hem ertoe willen bewegen om zijn eigen ‘Tuin der Lusten’ qua spektakel nog eens te overtreffen.

 

Korte biografie

Korte biografie

Matthias Rozemond wordt in 1962 te Voorburg geboren. Op de middelbare school ontwikkelt zich de voorliefde voor Duitse literatuur.

Nadat hij in 1987 zijn studie Duitse taal- en letterkunde heeft afgerond, werkt hij ruim anderhalf jaar bij de Duitstalige uitgeverij Castrum Peregrini op de Amsterdamse Herengracht.

Op zijn drieëntwintigste begint hij met het schrijven van gedichten. Een eigen bundel (Schepijs op Zomeravonden) verschijnt in 2000 bij uitgeverij De Beuk. Daarnaast schrijft hij literaire recensies voor o.a Het Parool en vertalingen van onder meer Duitse poëzie.

Vanaf zijn vijfendertigste levensjaar legt hij zich enige tijd toe op het schrijven van toneelstukken. Daarvan worden er twee opgevoerd door de examenklas op het Rudolf Steinercollege in Haarlem, waar hij sinds 1989 werkzaam is als docent Duits en Drama.

Pas op zijn tweeënveertigste komt het schrijven van proza op gang. Bij Querido verschijnen najaar 2008 Schimmenspel, voorjaar 2010 Enkele Reis Sicilië.

Na een korte episode bij Lemniscaat (De Rattenlijn) volgt 2015 de overstap naar Luitingh-Sijthoff.

Hij woont in Haarlem met zijn vrouw Rachel en twee kinderen (Anne en Remi).