Jheronimus Bosch Art Center
Datering
XIIIc
Moderne editie
Ubertinus Devolder o.f.m. e.a. (vert.), "Het reisverhaal van Willem van Rubroek, de Vlaamse Marco Polo: 1253-1255", Heemkundige Kring 'De Roede van Tielt', Tielt, 1984
Taal
Latijn

Itinerarium Willelmi de Rubruc (Willem van Rubroek) XIIIc

[Teksteditie: Ubertinus Devolder o.f.m., Ronny Ostyn en Paul Vandepitte (vert.), Het reisverhaal van Willem van Rubroek, de Vlaamse Marco Polo: 1253-1255. Heemkundige Kring ‘De Roede van Tielt’, Tielt, 1984 = Itinerarium Willelmi de Rubruc ed. 1984]

 

Genre

 

Een in Latijns proza geschreven reisverslag.

 

Auteur

 

Willem van Rubroek, een dertiende-euwse franciscaan, afkomstig uit het Vlaamse (nu: Frans-Vlaamse) dorpje Rubroek.

 

Situering / datering

 

Dit Itinierarium is in zeven handschriften bewaard gebleven. Het oudste en volledigste dateert uit de dertiende eeuw en wordt samen met twee veertiende-eeuwse versies geconserveerd in de bibliotheek van het Corpus Christi-college te Cambridge. De Leidse Universiteitsbibliotheek bezit een veertiende-eeuwse kopie van het oudste handschrift, het British Museum bewaart een vijftiende-eeuwse versie. De K.B. in Hannover ten slotte beschikt nog over een zestiende- en een zeventiende-eeuws handschrift.

 

Inhoud / thematiek

 

In de jaren 1253-1255 ondernam Willem van Rubroek een missietocht naar de Mongolen in Centraal-Azië, zonder veel succes overigens. Na zijn terugkeer beschreef hij zijn belevenissen in een lange brief aan Lodewijk IX, de koning van Frankrijk.

 

Receptie

 

Hofliteratuur (hof van de Franse koning), geschreven door een franciscaanse monnik.

 

Profaan / religieus?

 

Profaan.

 

Persoonlijke aantekeningen

 

Voor de Bosch-studie is dit reisverhaal niet zo interessant: er komen bijvoorbeeld geen beschrijvingen van exotische monsters of afgelegen aardse paradijzen in voor. Heel nuchter en zakelijk vertelt Willem over de gewoonten en de aard van de Mongolen en het enige subjectieve element wordt gevormd door de vitterijen op de arrogantie en de ongemanierdheid van deze Aziaten.

 

Geraadpleegde lectuur

 

  • Ronny Ostyn, “Willem van Rubroek – Een Vlaming in het Mongoolse rijk (1253-1255)”, in: Kultuurleven, jg. 52, nr. 2 (februari 1985), pp. 157-166.
  • Pieter Bekaert, “(recensie van de ed. 1984)”, in: Boekengids, jg. 63, nr. 2 (maart 1985), p. 149.
  • Hubert Meeus, “(recensie van de ed. 1984)”, in: Streven, jg. 52, nr. 7 (april 1985), p. 579.
  • Jaap van Moolenbroek, “De ergernissen van frater Willem van Rubroek in het rijk der Mongolen (1253-1255)”, in: Madoc, jg. 14, nr. 2 (zomer 2000), pp. 101-109.

 

[explicit]

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram