Rutgers 2001
“Hieronymus Bosch in El Escorial. Devotional Paintings in a Monastery” (Jaco Rutgers) 2001
[in: Jos Koldeweij, Bernard Vermet en Barbera van Kooij (red.), Hieronymus Bosch. New Insights Into His Life and Work. Museum Boijmans Van Beuningen-NAi Publishers-Ludion, Rotterdam, 2001, pp. 32-39]
De schilderijen van Bosch die zich na 1565 in het Escorial bevonden, waren niet bedoeld om dit door Filips II gestichte klooster op te sieren, maar vervulden er een functie als stichtelijke voorwerpen, wat overigens ook hun oorspronkelijke functie was toen zij door Bosch werden geproduceerd. Rutgers leidt deze conclusie af uit de door Fray José de Sigüenza (1605) gegeven beschrijvingen van de andere schilderijen en voorwerpen die zich in dezelfde Escorial-vertrekken als de Bosch-werken bevonden.
José de Sigüenza schreef ook preken die door Filips II erg gewaardeerd werden. De spiritualiteit die in deze preken tot uiting komt en de religieuze visie van de koning zelf zijn nauw verwant met de ideeën van de devotio moderna. Het is in deze laatste context dat de oorsprong van Bosch’ werken dient gezocht.
[explicit]