Een leerlijck taefel-spel van drie persoonen
[Patrija]
(Hendrick Smout) XVIIa
[Teksteditie: N. van der Laan (ed.), Rederijkersspelen naar een handschrift ter bibliotheek van het Leidsche Gemeentearchief uitgegeven. Martinus Nijhoff, ’s-Gravenhage, 1932, pp. 70-92 = Patrija ed. 1932]
[Hummelen 1 P 16] [Pikhaus 58]
Auteur
Hendrick Smout, die behoorde tot de Haagse rederijkerskamer De Koorenblommen [ed. 1932: XVI].
Genre
Een tafelspel.
Situering / datering
Dit spel (453 verzen) bleef bewaard in een handschrift met rederijkersspelen, de zogenaamde Verzameling-Van der Morsch (Leiden, Gemeentearchief, Ms. nr. 72421, ff. 238r-246v). Het handschrift heeft in de zeventiende eeuw toebehoord aan Pieter Cornelisz. van der Morsch, stadsbode en rederijker, lid van De Witte Acoleijen te Leiden. Het handschrift dateert uit het begin van de zeventiende eeuw, het spel zelf wellicht ook [ed. 1932: XI].
Inhoud
Zie voor een samenvatting ed. 1932: XVI.
Thematiek
Het stuk maakt – voor een tafelspel – een ernstige indruk. De vele referenties aan de Oudheid wijzen op de Renaissance-geest. De thematiek kan nog het best omschreven worden als ‘Hollandse propaganda’: er worden op allegorische wijze allerlei adviezen gegeven in verband met wat belangrijk is voor de jonge Hollandse staat die zich zonet heeft losgemaakt van Spanje.
Receptie
Stadsliteratuur. Het betreft een rederijkersspel van een Haagse rederijker dat bewaard bleef in een Leidse rederijkerscontext. Verbanden met Den Haag en Leiden.
Profaan / religieus?
Profaan, met religieuze inslag.
[explicit 6 juli 1996]