Jheronimus Bosch Art Center
Datering
XVIB-XVIIa
Moderne editie
Jan Broeckaert (ed.), "Rederijkersgedichten der XVIe eeuw", Gent, 1893
Taal
Middelnederlands

Verzameling-Van den Bossche (anoniem) XVIB-XVIIa

[Teksteditie: Jan Broeckaert (ed.), Rederijkersgedichten der XVIe eeuw. A. Siffer, Gent, 1893 = Broeckaert ed. 1893]

 

Auteur

 

Verscheidene anoniem gebleven rederijkers.

 

Genre

 

Rederijkersrefreinen en liederen.

 

Situering / datering

 

Het betreft hier de zogenaamde Verzameling-Van den Bossche, een handschrift dat bewaard wordt in het archief van de hoofdkerk van Dendermonde. Dit handschrift van Dendermondse afkomst (er zijn waarneembare verbanden met de lokale rederijkerskamers De Rosiers en De Distelieren) dateert uit de tweede helft van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw [ed. 1893: VIII-IX].

 

Inhoud / thematiek

 

Het handschrift bevat tien refreinen behorende tot de zestiende eeuw en blijkbaar afgeschreven uit een grotere bundel (dus waarschijnlijk niet van Dendermondse origine), waarvan Broeckaert er hier zes uitgeeft [ed. 1893: XVI]. Het handschrift bevat ook vijf liederen, waarvan Broeckaert er hier één geestelijk en drie wereldlijke uitgeeft. Wellicht zijn ze het werk van een Dendermondse dichter [ed. 1893: XVIII].

 

Receptie

 

Stadsliteratuur. Het betreft hier rederijkerswerk dat bewaard bleef in een Dendermondse rederijkerscontext. Verband met Dendermonde.

 

Profaan / religieus?

 

Zowel profaan als religieus werk.

 

[explicit 17 juli 1996]

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram