Jheronimus Bosch Art Center
Datering
Circa 1320
Moderne editie
Maartje Draak (ed.), "Lanceloet en het hert met de witte voet - Tekstuitgave met inleiding en woordverklaring", Zwolle, 1962 (2)
Taal
Middelnederlands

Lanceloet en het hert met de witte voet (anoniem) circa 1320

[Kritische tekstedite: Maartje Draak (ed.), Lanceloet en het hert met de witte voet – Tekstuitgave met inleiding en woordverklaring. Zwolse drukken en herdrukken voor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden – nr. 6, Zwolle, 1962 (2) = Lanceloet en het hert met de witte voet ed. 1962]

 

Auteur

 

Anoniem.

 

Genre

 

Een niet-historische Arturroman.

 

Situering / datering

 

Lanceloet en het hert met de witte voet (851 verzen) is één van de zeven ingevoegde Arturromans uit de zogenaamde Haagse Lancelotcompilatie (Den Haag, Koninklijke Bibliotheek, 129 A 10, ff. 188r-190r, verzen 22.271-23.121). Deze codex ontstond rond 1320 en was ooit in het bezit van Lodewijk van Velthem, die misschien zelf de compilator-bewerker was.

 

Inhoud

 

Zie de samenvattingen in ed. 1962: 5, en Zemel 1992: 78-79.

 

Thematiek

 

Volgens Zemel [1992] zet de auteur van deze tekst zich af tegen het negatieve imago van Walewein in de Oudfranse Arturromans en corrigeert hij de toonaangevende rol van Lanceloet in de Lancelotcompilatie (door de schuld van Lanceloet en zijn liefde voor Arturs vrouw zal immers de Arturiaanse wereld ten onder gaan). In Lanceloet en het hert met de witte voet (en elders in de genoemde compilatie) is Walewein de meerdere van Lanceloet.

 

Receptie

 

Hofliteratuur.

 

Profaan / religieus?

 

Profaan, met beperkte religieuze inslag.

 

Geraadpleegde lectuur

 

  • Zemel 1992: Roel Zemel, “’Hoe Walewein Lanceloet bescudde ende enen camp vor hem vacht’ – Over Lanceloet en het hert met de witte voet”, in: Bart Besamusca en Frank Brandsma (red.), De ongevalliche Lanceloet – Studies over de Lancelotcompilatie. Middeleeuwse studies en bronnen – deel XXVIII, Verloren, Hilversum, 1992, pp. 77-97.

 

[explicit 14 mei 1999]

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram