Jheronimus Bosch Art Center

Dr. Erwin Pokorny

Historicus
Kunsthistoricus

Erwin Pokorny studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Wenen. In de jaren 1990 werkte hij als onderzoeker en curator van verscheidene grafische verzamelingen van de Albertina en de Akademie der bildenden Künste in Wenen, waar hij zich specialiseerde in Duitse en Nederlandse tekeningen en prenten uit de 15de en 16de eeuw. Hij is ook een expert van de kunst van Albrecht Dürer en Jheronimus Bosch, evenals op het gebied van middeleeuwse en vroegmoderne iconografie, met een voorkeur voor fantastische en vreemde onderwerpen (drollerieën, mythische wezens, tovenaars, heksen en outcasts).

De afgelopen jaren heeft hij lezingen gegeven over de geschiedenis van de teken- en de prentkunst aan de Universiteit van Innsbruck en aan de Weense Akademie der bildenden Künste.

Tegenwoordig is hij een onderzoekspartner van het FWF-project betreffende de Tiroler humanist Johannes Fuchsmagen (ca. 1450-1510), waarbij hij de zogenaamde Filocalus-tekeningen en het Fuchsmagen-wandtapijt bestudeert. Bovendien wijdt hij zich aan de studie van de ondertekening in Jheronimus Bosch’ Laatste Oordeel-drieluik in de Weense Akademie der bildenden Künste, van de ondertekening voor de muurschilderingen in het franciscaanse klooster van Schwaz (Tirol), en van de pas recent ontdekte ondertekening, waarschijnlijk van de hand van Dürer, in de Sint-Stefanskathedraal in Wenen.

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram