Jheronimus Bosch Art Center

The Garden of Earthly Delights

Beagle 1982
Beagle, Peter S.
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Aantal pagina's: 128
Uitgever: Pan Books, Londen
Uitgave datum: 1982
ISBN: 330-26716-7

Beagle 1982

 

The Garden of Earthly Delights (Peter S. Beagle) 1982

[Pan Books, Londen, 1982, 128 blz.]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 183 (J2)]

 

Beagle – die vooral in het eerste hoofdstuk vrij veel over zichzelf praat – gaat nergens dieper in op de schilderijen van Bosch. In zijn erg los gestructureerde beschouwingen beperkt hij zich meestal tot het verwijzen naar en herhalen van vroegere hypothesen en bevindingen, in de eerste plaats die van Dirk Bax. Duidelijk is wel dat de auteur zelf overhelt naar de ‘gematigde’ Bosch-benadering: Bosch was naar verluidt een christelijk geïnspireerd satiricus en moralist die een zekere invloed van de alchemie onderging (zonder daarom zelf een alchemist geweest te zijn). Om zijn panelen goed te begrijpen, moeten we hen in hun sociologische context plaatsen.

 

Beagles tekst bevat een aantal detailfouten (zoals wanneer hij het spreekwoord de wereld is een hooiberg, ieder plukt ervan wat hij kan in Bosch’ tijd situeert [p. 67], of wanneer hij van Bosch zegt dat deze zelf een muzikant was [p. 108]). De grootste troef van deze uitgave is de lay-out: fragmentjes van Bosch’ schilderijen worden op een originele manier uit hun context gesneden, wat hen bij het bekijken een onverwacht fris en nieuw cachet geeft.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram