Jheronimus Bosch Art Center

Volkskundige elementen in het werk van Jeroen Bosch II

Meertens 1962
Meertens, P.J.
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgever: Volkskunde, LXIII (1962), pp. 1-16
Uitgave datum: 1962

Meertens 1962

 

“Volkskundige elementen in het werk van Jeroen Bosch II” (P.J. Meertens) 1962

[in: Volkskunde, LXIII (1962), pp. 1-16]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 149 (G83)]

 

Meertens bespreekt enkele recent verschenen publicaties rond Bosch. Fraenger zoekt achter de fysieke uitbeelding van het seksuele leven op het middenpaneel van de Tuin der Lusten toch een metafysische bedoeling, wat naar verluidt karakteristiek is voor de opvattingen van vele kunsthistorici de laatste jaren. Bax’ boek over de Tuin (1956) vindt Meertens belangrijk als document over het volksleven circa 1500, maar hij gelooft dat Bax zich vergist als deze beweert dat Bosch de beeldspraak der taal heeft overgebracht naar zijn schilderijen.

 

Meer geloof blijkt Meertens te hechten aan het werk van Wertheim Aymès (1957) die in Bosch een rozenkruiser ziet. Dit werk ‘steunt te zeer op onbewezen veronderstellingen om zijn theorie voetstoots te kunnen aannemen’, maar toch beschouwt Meertens het als een ‘waardevolle aanwinst van de literatuur over Bosch, omdat het ons aanwijst in welke richting we de oplossing zullen moeten zoeken’.

 

Meertens zegt ten slotte ook nog enkele dingen over recente romans die iets te maken hebben met Bosch: De Tuin der Lusten van F.M. Huebner, Moergrobben van Theun de Vries en Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch van Henry Miller.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram