Jheronimus Bosch Art Center

Volkskundige elementen in het werk van Jeroen Bosch III

Meertens 1964
Meertens, P.J.
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 1964
Bron: Volkskunde, LXV (1964), pp. 49-60

Meertens 1964

 

“Volkskundige elementen in het werk van Jeroen Bosch. III” (P.J. Meertens) 1964

[in: Volkskunde, LXV (1964), pp. 49-60]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 149 (G84)]

 

De astrologische interpretatie van De Verloren Zoon (Rotterdam) door Lotte Brand Philip (1958) lijkt Meertens ‘een serieuze poging om ons wegwijs te maken in het wonderlijke labyrint waarin vrijwel elk werk van Bosch ons doet verdwalen’. Meertens hecht ook nogal wat waarde aan het nieuwe boek van Wertheim-Aymès, waarin deze onder meer diezelfde Verloren Zoon en de Verzoekingen van de H. Antonius (Lissabon) bespreekt. Meertens geeft vaak (maar niet altijd) de voorkeur aan de verklaringen van Wertheim-Aymès boven die van Bax, maar merkt wel op dat in het beschrijven van details deze laatste veel nauwkeuriger en correcter te werk gaat dan zijn collega’s.

 

Wat de theorieën van Fraenger betreft, die hebben Meertens niet echt kunnen overtuigen, maar hij vindt toch dat Fraenger ‘op mogelijkheden heeft gewezen, die er mee toe kunnen bijdragen het werk van Jeroen Bosch eenmaal te ontcijferen’.

 

Het minste wat men (beleefd blijvend) kan zeggen, is dat Meertens in zijn beoordelingen van de secundaire Bosch-literatuur niet altijd even sterk uit de hoek komt.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram