Jheronimus Bosch Art Center

Hieronymus Bosch

Orienti/De Solier 1974
Orienti, Sandra en René de Solier
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Aantal pagina's: 175
Uitgever: Crescent Books, New York
Uitgave datum: 1979 (1974)

Orienti/De Solier 1974

 

Hieronymus Bosch (Sandra Orienti en René de Solier) 1979

[Crescent Books, New York, 1979, 175 blz. (origineel Italiaans: Alfieri & Lacroix Milaan, 1974)]

[Franse vertaling: Sandra Orienti en René de Solier, Hieronymus Bosch. Gilbert Jeune, Parijs, 1974, 175 blz.]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 11 (A49)]

 

Deze Italiaanse monografie stelt dat Bosch’ oeuvre niet via een eenduidige interpretatie te ontsluiten is: de oplossing is dus ‘meerduidigheid’, maar wel binnen het kader van de tijd en de cultuur waarin Bosch leefde.

 

In de praktijk komt dit er blijkbaar op neer dat men, zonder zich veel te bekommeren om bewijzen, links en rechts alles mag meepikken wat Bosch afschildert als een ingewijde in allerlei esoterische praktijken. Immers, precies omdat wij die hermetische kennis niet meer bezitten, kunnen wij naar verluidt Bosch niet meer begrijpen. Het verhindert deze auteurs toch niet Bosch te zien als een moralist die beïnvloed werd door orthodox katholicisme, heterodox mysticisme, occultisme, magie, kabbalisme en vooral alchemie. Bovendien stellen zij dat Bosch ook drugs gebruikte om zo, via uitzonderlijke en stimulerende dromen, inspiratie voor zijn werken op te doen.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram