Porras 2016
“Hieronymus Bosch und die Antikenbegeisterung im Antwerpen des 16. Jahrhunderts” (Stephanie Porras) 2016
[in: Michael Philipp (red.), Verkehrte Welt – Das Jahrhundert von Hieronymus Bosch. Tentoonstellingscatalogus (Hamburg, Bucerius Kunst Forum, 4 juni – 11 september 2016), Bucerius Kunst Forum-Hirmer Verlag, Hamburg-München, 2016, pp. 28-39]
Deze bijdrage onderzoekt het verband tussen de interesse voor Bosch’ beeldenwereld in Antwerpen rond 1550, de hernieuwde aandacht voor antieke motieven en het ontstaan van een kunsttraditie in de Lage Landen. Vele zestiende-eeuwse prenten getuigen van de belangstelling voor antieke kunstcreaties en bouwvormen. De talrijke prenten met groteske voorstellingen die rond 1550 in Antwerpen ontstaan, tonen de belangstelling van het toenmalige koperspubliek aan voor antieke motieven maar ook voor nieuwe, originele motieven. Met de door hem uitgegeven boschiaanse prenten richtte Hiëronymus Cock zich op een cliënteel dat niet alleen geïnteresseerd was in groteske, antieke voorbeelden navolgende ornamenten maar ook in de daarvan afgeleide fabel- en mengwezens van de eigentijdse kunstenaars. Dit cliënteel zag in Bosch een schepper van fantastische creaties. De boschiaanse Cock-prenten reproduceren geen Bosch-originelen, maar zijn pastiches die verderborduren op boschiaanse motieven.
Met hun Pictorum aliquot celebrium Germaniae inferioris effigies wilden Lambert Lombard en Dominicus Lampsonius de bijdrage van de Lage Landen aan de kunstgeschiedenis beklemtonen. Bosch wordt daarbij beschouwd als één van de grondleggers van de Nederlandse kunst.
[explicit 3 september 2018]