Jheronimus Bosch Art Center

Kunst van de Lage Landen naar Spanje - Bosch' werk op transport

Van den Berselaar/Bedeer 2015
Van den Berselaar, Harry en Lieve Bedeer
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 2015
Bron: Bossche Kringen, jg. 2, nr. 6 (november 2015), pp. 62-67

Van den Berselaar/Bedeer 2015

 

“Kunst van de Lage Landen naar Spanje – Bosch’ werk op transport” (Harry van den Berselaar en Lieve Bedeer) 2015

[in: Bossche Kringen, jg. 2, nr. 6 (november 2015), pp. 62-67]

 

In de vijftiende en zestiende eeuw bestonden er levendige handelscontacten over zee tussen de Nederlanden en Spanje, ook in verband met kunstwerken. In 1568 werd Bosch’ Tuin der Lusten, die zich toen in het hof van Nassau te Brussel bevond en eigendom was van Willem van Oranje, geconfisqueerd door Alva waarna het drieluik in het bezit kwam van diens bastaardzoon don Hernando de Toledo. Na diens dood werd het in 1591 aangekocht door Filips II. Hoe het drieluik van Brussel naar Spanje vervoerd werd, is niet bekend. Omdat de route over land (via de ‘Camino Español’) lang en zwaar was, werd het drieluik waarschijnlijk over zee vervoerd, ofschoon dit ook niet zonder gevaren (piraten, stormen) was. De route over het Spaanse binnenland kon dan wel zo kort mogelijk blijven.

 

In de herfst van 1570 reisde een konvooi van oorlogsbodems en handelsschepen onder leiding van don Hernando de Toledo van de Nederlanden naar Spanje. Aan boord van één van de schepen was Anna van Oostenrijk, de aanstaande bruid van Filips II. Misschien werd bij deze gelegenheid ook de Tuin der Lusten naar Spanje getransporteerd.

 

[explicit 1 april 2016]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram