Jheronimus Bosch Art Center

Hieronymus Bosch - Das phantastische Werk

Wintermeier 1983
Wintermeier, Wolfgang
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Aantal pagina's: 92
Uitgever: Gerstenberg Verlag, Hildesheim
Uitgave datum: 1983
ISBN: 3-8067-2006-I

Wintermeier 1983

 

Hieronymus Bosch. Das phantastische Werk (Wolfgang Wintermeier) 1983

[Gerstenberg Verlag, Hildesheim, 1983, 92 blz.]

 

Zonder nieuwe gezichtspunten aan te bieden wil deze beknopte inleiding de lezer laten kennismaken met een aantal moderne Bosch-benaderingen, waarbij theorieën en conclusies met de grootste omzichtigheid worden behandeld. Wintermeier vermeldt de visies die Bosch trachten te verklaren vanuit het surrealisme, de alchemie, de astrologie, de psychologie, de psychopathologie, het esoterisme (Fraenger, Wertheim-Aymès) en de sociologie en heeft voor elke visie wel enkele aanmerkingen in petto. De auteur lijkt zelf over te hellen tot de methode van de poly-interpretabiliteit, maar deze methode wordt niet echt uitgewerkt.

 

De ‘originele invalshoek’ van dit boek ligt naar verluidt in de behandeling van de Luftgeschöpfen, fliegenden Schiffen und dämonischen Heerscharen [p. 7] die Bosch’ meest raadselachtige en fantastische schilderijen bevolken, maar dat alles beperkt zich dan toch voornamelijk tot een aantal (vaak dan nog zwartwitte) detailafbeeldingen. Bevat 54 afbeeldingen (kleur en zwartwit) van middelmatige kwaliteit. Niet grensverleggend.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram