Jheronimus Bosch Art Center

Imaginair museum

Dierick 1999
Dierick, Alfons
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 1999
Bron: Kultuurleven, jg. 66, nr. 4 (juli 1999), pp. 98-105

Dierick 1999

 

“Imaginair museum” (Alfons Dierick) 1999

[in: Kultuurleven, jg. 66, nr. 4 (juli 1999), pp. 98-105]

 

Een retrospectieve tentoonstelling van het volledig oeuvre der Vlaamse Primitieven is sinds geruime tijd onmogelijk geworden omdat hun unieke panelen zelden of nooit voor een tentoonstelling worden afgestaan. Dat zette de auteur ertoe aan een ‘imaginair museum’ te creëren, bestaande uit een reeks kleurenfoto’s op ware grootte van het volledig oeuvre van Van Eyck, Van der Weyden, Van der Goes, Bosch en Bruegel. Jarenlange research en veel leergeld waren nodig om dit project technisch te realiseren, maar het uiteindelijk resultaat kon rekenen op veel waardering, zowel van de museumdirecties die de werken lieten fotograferen als van de talrijke bezoekers van de fototentoonstellingen.

 

Bosch heeft geworsteld met vragen over goed en kwaad, over leven en dood. Hij heeft willen uitbeelden wat eigenlijk niet uit te beelden is, maar dankzij zijn onuitputtelijke fantasie en picturale virtuositeit zal zijn oeuvre een unieke plaats blijven bewaren in de wereldschilderkunst.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram