Jheronimus Bosch Art Center

Hendrik III van Nassau, heer van Breda, veldheer, diplomaat en mecenas

Gerlach 1971a
Gerlach O.F.M. Cap., P.
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 1971
Bron: Brabantia, XX (1971), pp. 48-52 / 87-94

Gerlach 1971a

 

“Hendrik III van Nassau, heer van Breda, veldheer, diplomaat en mecenas” (P. Gerlach O.F.M. Cap.) 1971

[in: Brabantia, XX (1971), pp. 48-52 / 87-94]

[Heruitgegeven in Gerlach 1988: 177-186]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 34 (C17)]

 

Naast de militaire en diplomatieke activiteiten van graaf Hendrik III van Nassau besteedt Gerlach ruimschoots aandacht aan diens interesse voor kunst en cultuur. Daarbij komt ook de inboedel van Hendriks kasteel te Breda en hof te Brussel ter sprake. In dit laatste bevond zich in 1517 naar alle waarschijnlijkheid de Tuin der Lusten-triptiek.

 

Gerlach gaat in de loop van zijn artikel nader in op de betrekkingen van Hendrik III met Bosch’ vaderstad ’s-Hertogenbosch. Zijdelings worden eveneens een aantal verbanden gelegd tussen hooggeplaatste adellijke personen uit Hendriks omgeving (zoals Philips van Bourgondië, Margaretha van Oostenrijk en Diego de Guevara) en Bosch.

 

Volgens Gerlach is het niet onwaarschijnlijk dat de Tuin der Lusten door Hendrik of door zijn voorganger Engelbrecht II van Nassau bij Bosch besteld werd en bedoeld was als ‘topstuk’ in het wereldse milieu waarin de Nassauers te Brussel vertoefden.

 

[explicit]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram