Jheronimus Bosch Art Center

BoschDoc - Een database met bronnen over Jheronimus Bosch

Scholten 2015
Scholten, Loes
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 2015
Bron: Bossche Kringen, jg. 2, nr. 3 (mei 2015), pp. 10-13

Scholten 2015

 

“BoschDoc – Een database met bronnen over Jheronimus Bosch” (Loes Scholten) 2015

[in: Bossche Kringen, jg. 2, nr. 3 (mei 2015), pp. 10-13]

 

Loes Scholten kondigt de lancering aan van BoschDoc: een online database waarin alle archiefbronnen in verband met Bosch tussen 1350 en 1800 terug te vinden zijn. De database bevat documenten uit de Bossche archieven (het schepenprotocol, de stadsrekeningen, archieven van godshuizen), oude inventarissen, reisverslagen en kunsthistorische geschriften. Van elke bron wordt een afbeelding, een transcriptie en een vertaling in het Nederlands en Engels (later ook Spaans) geboden. Bij elke bron wordt ook nader ingegaan op context en interpretatie en wordt verwezen naar publicaties over de bron in kwestie.

 

Vervolgens zal het van belang zijn om kritisch om te gaan met deze bronnen zodat speculatie kan vermeden worden en foutjes in vroegere publicaties kunnen hersteld worden. Zo is het bijvoorbeeld vanuit de archiefbronnen helemaal niet duidelijk dat Bosch in zijn eigen huis (Markt 61) een atelier had en de in 1521/22 vermelde dienstmeid van Aleid (de weduwe van Bosch) heette niet Metken, maar Meriken.

 

[explicit 1 april 2016]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram