Jheronimus Bosch Art Center

Essai d'Interprétation Historique du Triptyque du Char de Foin de Jérôme Bosch

Silvestre 1973
Silvestre
Genre: Non-foctie, kunstgeschiedenis
Aantal pagina's: 37
Uitgever: l'Arche d'Or, Dijon
Uitgave datum: 1973

Silvestre 1973

 

Essai d’Interprétation Historique du Triptyque du Char de Foin de Jérôme Bosch (Silvestre) 1973

[l’Arche d’Or, Dijon, 1973, 37 blz.]

[Ook vermeld in Gibson 1983: 99 (E155)]

 

De hooiwagen op het middenpaneel van de Hooiwagen-triptiek (Madrid, Prado) lijkt op een wagen uit een carnavalstoet en verwijst allegorisch naar de rijkdom waar iedereen begerig naar is. De belangrijke figuren te paard die de hooiwagen volgen, zijn (van links naar rechts) de Franse koning Charles VIII, paus Alexander VI, Maximiliaan van Oostenrijk en de Duitse keizer Frederik III. Omdat Frederik III in 1494 al gestorven was en Alexander VI in 1492 nog geen paus was, dateert het drieluik van 1493. De vrouw en de luitspeler bovenop de hooiwagen zijn Margaretha van Oostenrijk en haar broer Filips de Schone (de kinderen van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië). Het tafereel verwijst naar verluidt naar de terugkeer van de 13-jarige Margaretha uit Frankrijk in maart 1493, toen de afspraken rond haar toekomstig huwelijk met de Franse koning werden opgezegd. De vagebond op de buitenluiken is een herder en stelt Karel de Stoute (de grootvader van Filips en Margaretha) voor die hier optreedt als de bijbelse koning David. Aardse rijkdom leidt weliswaar naar de hel, maar de hooiwagen met Filips en Margaretha begeeft zich naar een Ondergrondse Wereld (Monde Souterrain), net als de figuur op de buitenluiken.

 

Het zal duidelijk zijn dat dit boekje niet al te ernstig moet genomen worden. Niet verwonderlijk dat de auteur zich verschuilt achter een pseudoniem. Met dank aan Bernard Vermet die mij dit boekje bezorgde.

 

[explicit 14 mei 2016]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram