Jheronimus Bosch Art Center

El Testamento de Felipe de Guevara

Vazquez Dueñas 2005
Vazquez Dueñas, Elena
Genre: Non-fictie, kunstgeschiedenis
Uitgave datum: 2005
Bron: Anales del Instituto de Estudios Madrileños, Tomo XLV (2005), pp. 469-485

Vázquez Dueñas 2005

 

“El Testamento de Felipe de Guevara” (Elena Vázquez Dueñas) 2005

[in: Anales del Instituto de Estudios Madrileños, Tomo XLV (2005), pp. 469-485]

 

Felipe de Guevara was de zoon van Diego de Guevara en Francisca Esmez o Lastre. Diego was een vooraanstaande hoveling (maiordomus, hofmeester) in dienst van achtereenvolgens Maximiliaan van Oostenrijk, Filips de Schone en Karel V. Hij overleed op 15 december 1520. Francisca was een wees en woonde met haar grootouders in Brussel. In 1534 huwde Felipe in Madrid met Beatriz de Haro. In 1538 werd zijn oudste zoon Diego geboren, die zou overlijden in 1566, enkele jaren na zijn vader (die overleed rond 1563). Felipe en Beatriz kregen nog vier zonen (Pedro, Fernando, Juan en Ladrón) en drie dochters (Luisa, María en Juana). Felipe was een enthousiast kunstverzamelaar: hij erfde schilderijen van zijn vader, verwierf er hoogstwaarschijnlijk zelf een aantal en had een voorkeur voor het werk van Joachim Patinir en vooral voor dat van Jheronimus Bosch. In zijn bezit was onder meer een Hooiwagen-drieluik. Felipe deelde deze voorkeur met Filips II, die in 1570 zes Bosch-schilderijen kocht van Felipe’s weduwe en haar zoon Ladrón.

 

Van Felipe de Guevara zijn drie testamenten bewaard, die onderling weinig verschillen vertonen: één uit 1548, één uit 1552 en één uit 1563. Het meest uitgebreide van de drie, het testament van 1552, wordt in dit artikel volledig uitgegeven. Het bevat helaas geen lijst met de bezittingen (onder meer schilderijen) van Felipe. Felipe toont zich vooral bezorgd om het welzijn van zijn weduwe en kinderen na zijn dood en om de correcte uitvoering van zijn testament. In verband met Bosch bevat dit testament geen directe gegevens.

 

[explicit 22 juli 2014]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

searchclosebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram